pui cu ciuperci si (desigur!) smantana

Zilele trecute l-am gazduit doua seri pe tata, venit cu treburi la Bucuresti. Cum nu prea am eu mancare gatita in frigider (prefer sa gatesc ceva diferit in fiecare zi, cand vin de la munca, si sa nu las resturi in frigider), tata a cam facut foamea in timpul zilei, cat am fost eu la munca.  Asa ca, ajunsa acasa, am gatit ce mai rapida mancare “de casa” posibila.
Deci, in 15 minute, pe ceas:
- am luat 6 ciuperci de dimensiuni medii, spalate de tata, in prealabil, cu multa apa rece. Le-am taiat in sferturi si le-am pus intr-o craticioara, cu un praf de sare, unul de piper macinat mare (de la Kamis, il iubesc!) si o lingura de zeama de lamaie.  Daca vreti, puneti si doua linguri de apa, dar nu mai mult, nu e nevoie.  Dupa ce am acoperit craticioara, am pus pe ochiul ce mic al aragazului si in cateva minute a inceput sa fiarba in aburi si in apa pe care ciupercile o lasa in mod natural, o data ce dau de caldura.
- cat fierbeau ciupercile, am taiat in cuburi mari un piept intreg de pui si l-am pus in tigaie cu putin ulei de masline, la rumenit. Am intors cu grija bucatile si, cam in momentul in care cuburile de pui au fost rumene pe toate partile, am adaugat ciupercile cu zeama in care au fiert (atentie cand varsati lichid peste puiul prajit, sa nu va stropiti sau frigeti cu aburul care se formeaza instantaneu!).  Am amestecat de vreo doua ori, pentru ca sucul din ciuperci sa dizolve sucul lasat de carne la prajit, apoi am acoperit pentru inca 2-3 minute, sa se amestece aromele.
- Am tocat o mana de patrunjel, am adaugat patrunjelul si doua linguri mari de smantana grasa si am tras cratita de pe foc, cat am amestecat (daca e prea fierbinte, smantana se taie).
Si gata.
Tata m-a laudat mamei, cand s-a intors acasa. Cre’ca a fost bun.
Zilele trecute l-am gazduit doua seri pe tata, venit cu treburi la Bucuresti. Cum nu prea am eu mancare gatita in frigider (prefer sa gatesc ceva diferit in fiecare zi, cand vin de la munca, si sa nu las resturi in frigider), tata a cam facut foamea in timpul zilei, cat am fost eu la munca.  Asa ca, ajunsa acasa, am gatit ce mai rapida mancare “de casa” posibila.
Deci, in 15 minute, pe ceas:
- am luat 6 ciuperci de dimensiuni medii, spalate de tata, in prealabil, cu multa apa rece. Le-am taiat in sferturi si le-am pus intr-o craticioara, cu un praf de sare, unul de piper macinat mare (de la Kamis, il iubesc!) si o lingura de zeama de lamaie.  Daca vreti, puneti si doua linguri de apa, dar nu mai mult, nu e nevoie.  Dupa ce am acoperit craticioara, am pus pe ochiul ce mic al aragazului si in cateva minute a inceput sa fiarba in aburi si in apa pe care ciupercile o lasa in mod natural, o data ce dau de caldura.
- cat fierbeau ciupercile, am taiat in cuburi mari un piept intreg de pui si l-am pus in tigaie cu putin ulei de masline, la rumenit. Am intors cu grija bucatile si, cam in momentul in care cuburile de pui au fost rumene pe toate partile, am adaugat ciupercile cu zeama in care au fiert (atentie cand varsati lichid peste puiul prajit, sa nu va stropiti sau frigeti cu aburul care se formeaza instantaneu!).  Am amestecat de vreo doua ori, pentru ca sucul din ciuperci sa dizolve sucul lasat de carne la prajit, apoi am acoperit pentru inca 2-3 minute, sa se amestece aromele.
- Am tocat o mana de patrunjel, am adaugat patrunjelul si doua linguri mari de smantana grasa si am tras cratita de pe foc, cat am amestecat (daca e prea fierbinte, smantana se taie).
Si gata.
Tata m-a laudat mamei, cand s-a intors acasa. Cre’ca a fost bun.

Lasă un răspuns